onsdag 28 juli 2010

Robert Swindells / Skyddad identitet

Författare: Robert Swindells
Boktitel: Skyddad identitet (originaltitel: Branded)

Förlag: Berghs
Antal sidor: 159
Utgivningsår: 2006 (på engelska: 2005)

Handling: Glens äldre bror Gav har mördat fem unga kvinnor och sitter nu i fängelse på livstid. Familjen är brännmärkt för alltid och har tvingats flytta till en annan del av landet. De har bytt namn, bytt skola, bytt jobb - bytt identitet. Glen har svårast att finna sig tillrätta i sin nya tillvaro och bär på en oro att kanske också han har det mörker inom sig som hans bror har. Samtidigt, i en stad många mil bort, har en journalist för en kvällstidning fått i uppdrag att till varje pris följa upp vad som egentligen hände med den ökände kvinnomördarens familj.


Jag har tidigare recenserat Swindells böcker Ormbiten (inte vidare bra) och Knivsegg (helt ok). Den här boken är den jag tyckt helt klart bäst om hittills. Därmed inte sagt att jag tycker det är en jättebra bok, men den är åtminstone läsvärd. De två tidigare böckerna jag läst har varit en aning endimensionella och det kan man inte riktigt beskylla den här boken för att vara.

Vad jag särskilt tycker om med boken är Glens oro över att även han skulle ha det mörker inom sig som vad Gav har. Han tycker att kontakten med andra människor ofta kan kännas märklig, vilket är fullt normalt då han 1) är chockad över att hans storebror är en seriemördare, 2) är i puberteten och 3) nödgats flytta till en ny ort där han inte känner någon.

Ovanstående är den ena delen av boken, den andra delen handlar om hur kvällstidningsjournalisten försöker att spåra upp familjen för att kunna skriva ett avslöjande reportage om var de bor då tidningens ägare hävdar att deras grannar har rätt att veta att en seriemördares familj bor på samma gata som vad de gör. Den delen är hyfsat spännande, om än inte lika spännande i sig som vad det är att få ta del av Glens farhågor om att han kan vara en potentiell seriemördare.

Ska man läsa en av de böcker jag läst av Robert Swindells ska man helt klart välja den här boken. En liten varning dock, den här boken är inte tjock, men den innehåller likväl fler sidor än vad de två andra böckerna gör tillsammans. Och den är dessutom inte lättläst på det sätt som vad Argassos böcker är.

Andra recensioner av Robert Swindells Skyddad identitet:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar