söndag 11 juli 2010

Isla Dewar / Briggsy

Författare: Isla Dewar
Boktitel: Briggsy (originaltitel: Briggsy, första utgåva publicerad under titeln 'Walking with Rainbows')

Förlag:
Argasso
Antal sidor: 87
Utgivningsår: 2010 (på engelska: 2003)

Handling:
När Briggsy dyker upp med ett resande tivolisällskap öppnar sig en helt ny värld för den överbeskyddade Minnie. Han liknar ingen annan hon har stött på tidigare. Han lever och han tar risker. Kommer det här att bli hennes bästa sommar hittills?

Adlibris


Bokförlaget Argasso publicerar främst lättlästa böcker för barn och ungdomar och den här boken är inget undantag. Boken handlar om hur den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Minnie träffar på Briggsy, en person som hon beskriver som "den mest speciella person [hon] någonsin har träffat". Briggsy reser runt med ett tivolisällskap och stannar sällan alltför lång tid på en och samma plats. Han har därför aldrig kunnat gå i skolan på riktigt. Det innebär dock inte att han är dum, han har nämligen lärt sig en massa genom att se på olika tv-program, bland annat den engelska motsvarigheten till Antikrundan och olika dokumentärer. Jag antar att man skulle kunna kalla honom för street smart. Minnie å andra sidan föddes med ett hål i hjärtat, men det löste sig genom några operationer. Dock är hon överbeskyddad och bortskämd av sina föräldrar till en följd av sitt hjärtproblem. Det hela är alltså en sorts Lady och Lufsen-berättelse, dock med ett stort undantag: Minnie har en pojkvän. Minnie ger visserligen Briggsy en kyss, men det handlar enbart om vänskapsband dem emellan.

Det som tilltalar mig mest vad gäller den här boken är att den är fokuserad på att kunskap inte enbart behöver komma till en utifrån vad man läser i läroböckerna, utan även vad man lär sig av att leva. Boken är en lättläst feel good-berättelse som förmodligen främst är tänkt att läsas av högstadietjejer.

Vad som tilltalar mig minst vad gäller boken, i sin helhet, är att det tycks mig som att den som skapat omslaget inte har en aning om bokens innehåll. Bokens framsida föreställer visserligen Briggsy, som man skulle kunna tänka sig att han såg ut givet att man inte hade en aning om hur han ser ut. Problemet är bara att man vet precis vilken klädstil Briggsy har: "Men allra mest är det färger jag tänker på när jag minns honom. Klarröda gympaskor utan strumpor. Svarta jeans och de där färgglada t-tröjorna. Att vara Briggsys vän var som att umgås med regnbågen." Emokillen man ser på framsidan påminner inte direkt om någon som skulle ha på sig klarröda gympaskor och färgglada t-tröjor.

Andra recensioner av Isla Dewars Briggsy:
En bok om dagen
Bibblabloggen
Frids bokrecensioner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar