torsdag 15 juli 2010

Kim Olin / Avhopparen

Författare: Kim Olin
Boktitel: Avhopparen

Förlag: Argasso
Antal sidor: 141
Utgivningsår: 2007

Handling: Simon har hoppat av skolan och försöker nu med alla medel komma upp sig i Tobias Flemings kriminella organisation. Han får i uppdrag att klå upp två smålangare som har blåst Tobias på pengar, och från den stunden dras han allt djupare in i organisationens affärer. När så en främmande man kontaktar Simon med ett oväntat förslag förändras allt. Nu måste Simon välja sida ...


Avhopparen är den första delen av fyra i Kim Olins serie om Simon. Böckerna är lättlästa, men innehåller avsevärt fler sidor än vad som är vanligt hos böckerna Argasso publicerar. Tydligen ska dock de här böckerna fungera alldeles utmärkt till den tänkta målgruppen trots det större antalet sidor. Att böckerna är jag inte vidare förvånad över. Det sällan en lugn stund i boken, vilket delvis beror på nästintill fullständig avsaknad av miljöbeskrivningar.

Den första delen handlar om hur Simon hoppar av skolan, blir hemlös och får gå med i Tobias gangsterorganisation. Främst säljer Simon knark och misshandlar folk som försöker blåsa Tobias. Det går hyfsat för Tobias, men sen uppstår två stora problem:

1) En polis, Johnny, kontaktar honom för att få Simon att förråda Tobias och plantera en hel väska knark på nattklubben som är Tobias bas. Knarket är stulet från det gangstergäng som styr i den andra delen av Pulverland (Black hands) och tanken är att det ska utbryta ett krig mellan dem.

2) Simon blir beordrad att misshandla sin flickvän, Elsa, då hon har snott knark från Tobias. Även om det inte riktigt verkar så i början är Simon helt klart kär i Elsa och att misshandla henne är något han absolut inte vill göra och att hjälpa polisen ter sig lockande.

Boken är både lättläst och spännande. Att den helt och hållet kretsar kring den kriminella världen, och att huvudpersonen är någon som hoppat av skolan för att sälja knark och misshandla folk, gör väl att en del kanske inte skulle vilja rekommendera den. Om så är fallet tycker jag att det är synd för det här är utan minsta tvekan en bok som vill bli läst av även icke läsvana. Jag skulle högst sannolikt ha älskat den här boken om den funnits när jag gick på högstadiet.

Andra recensioner av Kim Olins Avhopparen:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar