måndag 12 juli 2010

Robert Swindells / Knivsegg

Författare: Robert Swindells
Boktitel: Knivsegg (originaltitel: Knife-edge)

Förlag: Argasso
Antal sidor: 73
Utgivningsår: 2009 (på engelska: 2008)

Handling: Cecil Trues gäng terroriserar eleverna på Sams skola. De misshandlar yngre killar och snor deras prylar. Sam är rädd att det snart ska bli hans tur.

Det är därför han stjäl armékniven. Med kniven i fickan känner han sig hård. Nu ska han äntligen kunna utmana Cecil True ...

Adlibris

Det här är ytterligare en lättläst bok från Argasso som är tänkt för högstadieåldern. Sam och Tim går på en skola där det är ett gäng, Hajarna, som skrämmer sina skolkamrater. Gängets ledare, Cecil True, har dock inte alltid varit en tuff gängledare. När han var yngre brukade Sam reta honom genom att bland annat göra narr av hans namn. Sam tyckte inte att det var något konstigt med det, har man namn som Cecil brukar ungar i vanliga fall skratta åt namnet. Nuförtiden är det dock ingen som törs skratta åt Cecil för det är allmänt känt att Hajarna bär kniv och skrattar man åt Cecil True skulle man förmodligen aldrig kunna skratta igen.

Sam är dock inte helt nöjd med sin status på skolan. Han vill bli tuffare och han vill slippa vara rädd för Cecil. När Tim visar upp vad han skaffat för att använda till självförsvar, en kniv, inser Sam hur han ska göra för att uppnå sina mål. Han vet dock inte hur han ska kunna köpa en kniv för han har inget äldre syskon eller någon äldre kusin och själv är han inte arton år. Av en ren slump får han dock hjälpa till med trädgårdsarbete hos en gammal militär, som har en kniv liggandes i förrådet. Sam tar den och nu känner han sig genast mycket tuffare och hans självförtroende ökar kraftigt. Han lyckas få en dejt med den tjej han länge trånat efter och visar stolt upp kniven för henne och skryter med hur han använt den. Givetvis kommer en av tuffingarna in då och Sam nödgas använda kniven. Inte genom att sticka ner tuffingen, men genom att hota honom med knvien. Han gör det dock inte särskilt diskret och i princip varenda kund på snabbmatstället de är på ser hur han börjar hota någon med en kniv.

I slutändan blir Sam förnedrad av Hajarna och måste slicka deras skor. Sam bestämmer sig då för att ta livet av Cecil, men turligt nog ändrar han åsikt efter att ha lyssnat på vad den pensionerade soldaten har att säga om att hugga ner någon med kniv. Man kan visserligen tycka att slutet av boken är lite kort och därtill tycka att det är fel att gänget inte får något som helst straff. Jag håller dock inte med om att boken innehåller dylika orättvisor. Jag tycker snarare att Sam fick precis vad han förtjänade. Visst tusan blev han förnedrad av gänget, dessutom skedde det inför den där tjejen han trånat efter. Det är knappast något man själv skulle vilja bli utsatt för. Fast en av anledningarna till att han var så rädd för Cecils gäng var att han retat Cecil när de var yngre, och därtill uttryckt att det var mer eller mindre naturligt att människor med så löjliga namn som Cecil blev retade för sina namn. Jag anser alltså att Sam helt enkelt fick vad han förtjänade, och det var trots allt Sam som drog kniv först mot någon. Han själv hade aldrig blivit hotad med någon kniv utan det var det enbart "allmän kännedom" att Hajarna gjorde då och då.

Boken är ett lysande exempel på hur snabbt saker och ting kan gå fel när man fattar dåligt genomtänkta beslut och vilka stora konsekvenser det kan få för resten av livet om man inte klarar av att ändra åsikt. Den kan helt klart rekommenderas!

Andra recensioner av Robert Swindells Knivsegg:
En bok om dagen
Annettes bokblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar