torsdag 15 juli 2010

Kim Olin / Checka in

Författare: Kim Olin
Boktitel: Checka in

Förlag: Argasso
Antal sidor: 198
Utgivningsår: 2009

Handling: När fängelsegrindarna stängs om Simon finns det inte längre någon återvändo. Han måste utföra ett farligt uppdrag på order av Pulverlands boss. Misslyckas han begravs bevisen för hans oskuld för alltid och han måste sitta av hela straffet, fängslad för ett mord han inte har begått ...


I den tredje boken är det tänkt att Simon ska göra sig av med en ledare för ett gäng. Gör han inte det kommer hans flickvän att råka illa ut. Detta var det straff Simon fick för sitt svek i slutet av Beskyddaren. Jag antar att det åtminstone är bättre än att bli avrättad...

I fängelset sitter även Johnnys vän Ben, som är anledningen till att Johnny "tagit hand om" Simon. Ben är nämligen Simons pappa, men innan Simon blev inspärrad hade de aldrig träffat varandra.
Utanför fängelset försöker en gammal nedknarkad vän till Simon, Pelle, fixa fram bevisen som kan få Simon att slippa ut ur fängelset. Pelle försvinner dock och Simon anar det värsta.

Inne i fängelset arbetar Simon på att lyckas med sitt uppdrag, men det är lättare sagt än gjort. Till sist når han vissa framsteg, men kommer det hela verkligen att lyckas så väl som det är tänkt? Nej, självfallet blir så inte fallet.

Den tredje och näst sista boken i serien om Simon anser jag vara den bästa. Den är inte lika repetitiv som de två tidigare böckerna och det beror förmodligen till stor del på att handlingen inte längre utspelar sig i Pulverland utan i fängelset. En av fångarna känns förvisso som en deus ex machina så att uppdraget ska kunna bli löst, men jag har sett långt värre exempel på dylika lösningar så det är inte så långsökt som vad det skulle ha kunnat vara. (Dessutom har jag föga erfarenhet av fängelsevistelser så det är möjligt att lösningen är fullt plausibel.)

Boken är inte riktigt lika snabbt berättad som de två tidigare böckerna, men visst håller även den här ett högt tempo. Den är heller inte riktigt lika mörk som sina föregångare. Fast det kanske kan bero på att knark och våld visserligen förekommer på fängelser, men inte alls i samma utsträckning som utanför murarna.

Om en dryg månad kommer den fjärde och sista boken och den ska jag definitivt försöka läsa snarast möjligt för att få veta hur det kommer att gå för Simon, Elsa, Tobias och de andra svarta själarna i Pulverland.

Andra recensioner av Kim Olins Checka in:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar