måndag 12 juli 2010

Tanya Landman / Två ord

Författare: Tanya Landman
Boktitel: Två ord (originaltitel: Two words)

Förlag: Argasso
Antal sidor: 60
Utgivningsår: 2009 (på engelska: 2008)

Handling: Kompisarna Matt och Jake tänker bevisa att de kan klara den två dagar långa Stortoppsvandringen. Allt börjar bra, men snart begår de ett misstag som får ödesdigra konsekvenser ...

Adlibris

Handlingsbeskrivningen är förvisso helt korrekt, men det är inte det som är den stora fördelen med den här boken. Vad jag betraktar som bäst med boken är istället den del av boken som handlar om själva titeln till boken, de två orden. Dessa två ord är inte vilka ord som helst utan en lärare ger som uppgift till klassen att fundera över vilka två ord som är de två mest sorgligaste. M.a.o. går det alldeles utmärkt att använda den här 60 sidor långa boken som en uppgift där eleverna själva får tänka över vilka två ord i kombination de anser vara de två sorgligaste orden. När jag läste den här boken för ett par veckor sedan var det förmodligen 'försvunnen Saga' därför att min katt hade försvunnit tidigare under morgonen och sedan kom att vara borta nästan ett helt dygn, vilket är en relativt lång tid för en innekatt.

Stortoppsvandringen som boken handlar om är vad som leder till bokens klimax, och som skapar insikt hos Matt om vilka han anser vara de två mest sorgliga orden. Dock är själva vandringen enbart en slags transportsträcka till bokens slut, och boken kan kanske inte rekommenderas om någon efterfrågar en bok för att få läsa om just vandringar.

Boken är utgiven av Argasso förlag, och är därmed en lättläst bok. Den är främst tänkt att passa för högstadieelever, men då det finns stora möjligheter att diskutera kring innebörden av de två orden fungerar boken troligen precis lika bra för något äldre tonåringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar