måndag 12 juli 2010

Sophie McKenzie / Riggad

Författare: Sophie McKenzie
Boktitel: Riggad (originaltitel: The fix)

Förlag: Argasso
Antal sidor: 95
Utgivningsår: 2010 (på engelska: 2009)

Handling: För Blake, den bäste målskytten i laget, är ingenting viktigare än fotbollen. Men den betalar inte hyran, och kan hans mamma inte få fram pengar kommer de snart att bli vräkta.
När det ser som mörkast ut dyker en främmande man upp och ger honom ett erbjudande: missa några mål och få pengar till hyran.

Har Blake råd att tacka nej?


Riggad är en lättläst bok för högstadieåldern. Boken innehåller vissa inslag av kriminalare, men den handlar främst om fotboll och ett moraliskt dilemma. Just att det är en kort och lättläst bok gör tyvärr att det moraliska dilemmat inte riktigt blir till vad det skulle kunna vara. För att besvara frågan i handlingsbeskrivningen; Blake har inte råd att tacka nej, och går därför tämligen snabbt med på förslaget att se till så att det egna laget förlorar semifinalen i cupen de är med i.

Blakes lag förlorade dock inte semifinalen, och det berodde på att Blake inte kunde motstå chansen att få göra ett matchavgörande mål. Skurken som mutade Blake blir inte det minsta nöjd och hotar då med att göra Blakes mamma illa om inte Blake ser till att laget istället förlorar finalen. Ska Blake klara av att sänka sitt eget lag?

Det finns helt klart bättre böcker om fotboll (och idrott), och det finns helt klart bättre böcker om moraliska dilemman. Fast i gengäld finns det även klart sämre sådana böcker också. Karaktärerna förblir tyvärr tämligen ointressanta i den här boken, men boken innehåller samtidigt en del spänning, den innehåller även en hel del fotboll och till viss del innehåller den även det där moraliska dilemmat om det är rätt att förstöra för laget för att kunna hjälpa sin mamma. Ytterligare något som talar för boken är att den är lättläst. Det är trots allt så att en hyfsad bok som är lättläst kan i många fall vara bättre lämpade för läsaren än en vanlig bok som är bra.

Andra recensioner av Sophie McKenzies Riggad:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar