torsdag 5 augusti 2010

Robert Cormier / Anklagad

Författare: Robert Cormier
Boktitel: Anklagad (originaltitel: The Rag and Bone Shop)

Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 168
Utgivningsår: 2004 (på engelska: 2001)

Handling: När 7-åriga Alicia hittas mördad blir hennes kompis Jason 12 år, snart misstänkt. Han var ju den siste som såg henne i livet. Eller ... ?
Det brutala mordet upprör alla i den lilla staden, och man kräver en effektiv insats från polisens sida. För att snabbt kunna lösa brottet anlitas en man med stjärnstatus som förhörsledare: Trent har rykte om sig att alltid få folk att bekänna. Snart sitter han med Jason mitt emot sig i det klaustrofobiska lilla förhörsrummet. Nu ska sanningen fram ...


Det här blev Robert Cormiers sista bok och den är avsevärt bättre än den bok jag tidigare halvsågat, Utpressaren. Boken handlar till stor del om vad som är rätt och fel att göra i ett förhörsrum. Trent ställer upp och utför det här uppdraget då ett lyckat resultat skulle innebära att hans påtänkta politiska bana kan få stöttning av en guvernör. Trots att Trent blir mer och mer tveksam över att Jason faktiskt är skyldig pressar Trent Jason som bara han själv kan göra. Han använder varenda trick han har till sitt förfogande och bryr sig inte det minsta om vad hans känslor säger honom. Han försöker övertyga Jason om att det är bättre att han erkänner nu för att undvika att få en mordlysten mobb efter sig, trots att Trent mycket väl vet att det erkännandet förmodligen inte skulle hålla i en domstol.

Jag vill inte avslöja för mycket om bokens handling för slutet är riktigt bra och fungerar utmärkt att ha en diskussion om. Boken är spännande från pärm till pärm och det enda negativa jag har att säga om den är att jag mycket väl förstår motivet till mordet, men inte vad som föregick det. Just det sistnämnda skulle jag gärna ha fått reda på vad det var. Anklagad kan definitivt rekommenderas!

Andra recensioner av Robert Cormiers Anklagad:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar